Lachgassedatie
Sedatie met lachgas
Mondzorg Drenthe beschikt over apparatuur, waarmee een mengsel van zuurstof en lachgas via een neusmasker door u kan worden ingeademd. Het inademen van het mengsel van zuurstof en lachgas heeft een geruststellende en kalmerende (sederende) werking. Het wordt daarom inhalatiesedatie of lachgassedatie genoemd.
Wat is lachgassedatie?
Lachgassedatie is een veilige methode, waarbij u steeds bij bewustzijn blijft. De behandelmethode is vooral geschikt voor patiënten met (extreme) angst voor de tandheelkundige behandeling, voor patiënten met een verhoogde kokhalsneiging, en voor patiënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of combinaties hiervan. Eén van de grote voordelen van lachgassedatie is dat het snel inwerkt , maar ook snel uitwerkt.
De behandeling met lachgassedatie
Voordat de tandheelkundige behandeling start, wordt eerst het plan voor deze behandeling met u besproken. De medische, tandheelkundige en financiële kanten worden aan u uitgelegd. U krijgt daarbij alle gelegenheid om uw vragen en ideeën in te brengen en te bespreken.
Ook is het van belang dat de tandarts op de hoogte is van uw medische situatie. Voorafgaand aan de behandeling met lachgas adviseren we u niet te veel te eten. U hoeft niet nuchter te zijn. Een licht ontbijt of lichte lunch wordt aangeraden.
De behandeling begint met het passen van een neusmasker, waarmee het mengsel van zuurstof en lachgas wordt toegediend. Het neusmasker is door middel van twee slangen verbonden met een mengapparaat. Er wordt ook gezorgd voor goede afzuiging van de uitgeademde lucht.
Met behulp van het mengapparaat kunnen de hoeveelheid zuurstof en het lachgas in elke gewenste verhouding gemengd worden. De maximale hoeveelheid lachgas in het mengsel is 50% en de hoeveelheid zuurstof is dus minimaal 50%. In de lucht die we dagelijks inademen zit ongeveer 20% zuurstof. De verhouding tussen lachgas en zuurstof, maar ook de totale hoeveelheid van het mengsel, kan gemakkelijk op uw behoefte worden afgestemd.
De introductie begint met 100% zuurstof. Vervolgens wordt stap voor stap het lachgas toegevoegd, tot het moment dat u zich prettig en ontspannen voelt. Bij deze optimale concentratie vindt de behandeling plaats. De tandheelkundige behandeling verloopt verder op normale wijze.
Lachgas werkt nauwelijks pijnstillend, dat betekent dat een plaatselijke verdoving in de meeste gevallen gewoon nodig blijft. Door het lachgas kunt u zich beter ontspannen, het verdoven is minder gevoelig dan normaal.
Het is van groot belang voor het slagen van de sedatie en dus de behandeling, dat ucontinu in- en uitademt door uw neus. Als u dat niet doet, vermindert de werking van het lachgas of houdt het zelfs helemaal op. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat u tijdens de lachgassedatie niet mag praten. Als u praat, ademt u namelijk door uw mond. Het lachgas kan dan zijn werk niet doen en u ‘blaast’ lachgas de behandelkamer in. U communiceert door middel van gebaren met de behandelaars.
Via de afvoerslang zal het ongebruikte lachgas worden weggezogen. Als uw neus verstopt is door een verkoudheid, kunt u niet met lachgas behandeld worden. U zult uw behandeling dan op tijd, liefst 24 uur van te voren moeten afzeggen.
Na het inademen van het lachgas kan het eerste gevoel wat onwennig en vreemd zijn. In de meeste gevallen verandert het gevoel na een paar minuten in een prettig, warm, ontspannen en/of zweverig gevoel. Sommige mensen vergelijken het gevoel met een aangename manier van een beetje dronken zijn; een loom en een beetje afwezig gevoel.
Het komt ook wel eens voor, dat iemand het een onprettig gevoel blijft vinden. In overleg met de tandarts wordt dan gekozen voor een voorzichtige herhaling van de introductie op een ander moment (als u bijvoorbeeld wat minder gespannen bent) of voor een alternatieve behandelaanpak.
Als lachgas op deze manier wordt gebruikt is het ongevaarlijk voor de gezondheid. Wel wordt geadviseerd om in de eerste zes maanden van een zwangerschap of als u een zwangerschapswens heeft, geen lachgas te gebruiken.
Na afloop van de behandeling
De lachgassedatie wordt afgesloten met het gedurende vijf minuten inademen van 100% zuurstof. Een groot voordeel van lachgassedatie is dat wanneer het inademen van het lachgas wordt gestopt, de werking na vijf tot 10 minuten zuurstof is afgelopen en dat er vrijwel nooit na-effecten merkbaar zijn. Om absoluut zeker te zijn wordt geadviseerd om het eerste half uur nog niet aan het verkeer deel te nemen.
Mogelijke bijwerkingen
Net als elk geneesmiddel kan lachgas bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: duizeligheid, licht in het hoofd, euforie (een heel blij gevoel) en misselijkheid, die snel na afloop van de lachgassedatie verdwijnen.
Vragen
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u die met uw behandelend tandarts bespreken.
Video
In de volgende video kunt u zien hoe lachgassedatie bij Mondzorg Drenthe in zijn werk gaat.