Tanden Poetsen

1Het is belangrijk een goede mondhygiëne te hebben 

Tandenpoetsen zorgt voor de basis van een goede mondhygiëne, hierdoor houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. 

Tandplak verwijderen

Om uw gebit gezond te houden is het belangrijk dat de tandplak verwijdert wordt. Het is een wit-geel laagje en is moeilijk zichtbaar. Tandplak bestaat uit bacteriën. In bijna al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). De bacteriën in de mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Deze zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit. Ook zorgt tandplak voor ontstoken tandvlees. 
Wanneer u de plak niet goed verwijdert zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. De niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Hier hecht zich weer makkelijk nieuwe plak aan. Daardoor raakt het tandvlees steeds meer onstoken en kan de ontsteking zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Er kan zoveel kaakbot verdwijnen dat je tanden en kiezen los gaan staan.

Tandplakverklikker

U kunt gebruik maken van een tandplakverklikker, deze kunt u kopen bij de drogist. Tandplakverklikker is een rode kleurstof in tabletvorm die tandplak zichtbaar maakt. Kauw na het tanden poetsen op de tablet en verspreid met de tong de kleurstof over de tanden en kiezen. Daarna kunt u de overtollige kleurstof wegspoelen met een klein slokje water. Er onstaan rode plekken op de plekjes waar nog tandplak zit. Na enige tijd verdwijnt de kleurstof vanzelf. 

Welke tandenborstel

Het is belangrijk om te kiezen voor een zachte borstel met een kleine borstelkop. Het is belangrijk om de tandenborstel elke drie maanden te vervangen of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Een elektrische tandenborstel zorgt ervoor dat het tandplak makkelijker verwijdert wordt. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor u. Zo kunt u zich beter concentreren op de plaatsing van de borstelkop in uw mond.

Fluoridetandpasta

Het is belangrijk dat u kiest voor fluoridetandpasta. U brengt de tandpasta aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en houdt u meer zicht op het poetsen.

Hoe moet ik mijn tanden poetsen?

Er zijn verschillende poetsmethoden. Meestal wordt er geadviseerd om korte horizontale bewegingen te maken. Het is belangrijk dat u vooral aandacht besteed aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. 
Zet de borstel op deze plek onder een hoek van 45 graden op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. U kunt het best het handvat tussen uw duim en de toppen van uw vingers vasthoudt, zo oefent u voldoende druk uit.  

Poetsinstructie

2Zorg voor een vaste poetsvolgorde! Poets de tanden in de onderkaak bijvoorbeeld eerst aan de binnenkant, dan de buitenkant en tenslotte de bovenkant. De bovenkaak poetst u in dezelfde volgorde. Het is van belang dat u twee keer per dag uw tanden poetst, bij voorkeur 's ochtends na het ontbijt en voor het slapen gaan. 

Nog een paar poetstips

Trek bij het poetsen van de ondertanden de onderlip weg met duim en wijsvinger. Plaats de borstel bij het poetsen van de kiezen aan de binnenkant van de onderkaak zonodig onder de tong. Zo bereikt u het beste de overgang van de kies naar het tandvlees.

Start bij de achterste kiezen, zo kunt u die niet meer vergeten. Daarna kunt u verder gaan met de rest van de tandboog aan de binnen- en buitenkant. Eerst de bovenkaak of onderkaak? Dit maakt niet uit. Of u nu een gewone tandenborstel of een elektrische borstel gebruikt, reinig ook de ruimte tussen uw tanden en kiezen met flossdraad, tandenstokers of ragers. Overleg welke hulpmiddelen u het beste kunt gebruiken met uw tandarts of mondhygiënist. Let op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees. 

Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00