Slechte adem

preventieHeeft u een frisse adem?

U wilt natuurlijk ook een frisse adem, dit wil iedereen. Maar heeft u wel een frisse adem? Een slechte adem wordt ook wel halitose genoemd, meestal weet u zelf niet dat u een slechte adem heeft. U ruikt het zelf niet, maar uw omgeving wel.
Soms heeft u er misschien wel zoveel last van dat het u hindert in uw sociale contacten. Wilt u weten of u last heeft van een slechte adem? Hier komt u eenvoudig achter, vraag het aan uw partner of een ander persoon die u vertrouwt. Natuurlijk kunt u het ook vragen aan uw tandarts of mondhygiënist. 

Slechte adem en halitose

Heeft u een goede of juist slechte smaak in de mond? Dit zegt helaas niets over een slechte adem. Het kan zijn dat u tijdelijk last heeft van een slechte adem, bijvoorbeeld door het eten van gekruid voedsel of het drinken van alcohol. 
Maar heeft u last van halitose, dan heeft u altijd last van een slechte adem. Halitose heeft niets te maken met wat u eet of drinkt, halitose komt namelijk door de aanwezigheid van bacteriën en voedselresten op het achterste gedeelte van uw tong, dit noemen we ook wel tongbeslag. Een op de zeven mensen heeft last van halitose, helaas gaat dit niet vanzelf weg, maar meestal is halitose eenvoudig te verhelpen. 

Hoe komt u aan een slechte adem en wat kunt u eraan doen? 

Eten, drank en roken: door het nuttigen hiervan kunt een onaangename lucht uitademen. Deze geur is van tijdelijke aard en kunt u voorkomen of maskeren. 

Oplossing: Om de onaangename lucht te maskeren kunt u een suikervrij kauwgompje nemen of uw tanden poetsen met een verfrissende tandpasta. De bacteriën die achter op de tong blijven produceren zwavel. Dit ruikt onaangenaam. Er blijven makkelijker voedselresten op een ruwe tong achter dan op een gladde tong. Wanneer u een ruwe tong heeft heeft u meer kans op tongbeslag (halitose). Ook is het zo dat ouderen meer tongbeslag hebben dan jongeren. 

Oplossing: U kunt u tong reinigen met een tongreiniger. Schraap in ongeveer vijf keer de bacteriën en het slijm van uw tong af. Hoe verder u achter op uw tong komt, hoe meer u kunt weghalen. Reinig uw tong tweemaal per dag, 's ochtends en 's avonds. Uit onderzoek is gebleken dat het reinigen met een tongreiniger effectiever is dan met een tandenborstel. 

Helpt het reinigen van uw tong onvoldoende?

Als het reinigen van uw tong niet voldoende helpt is het raadzaam om de bacteriën die uw slechte adem veroorzaken te doden met een gorgelmiddel en/of een mondspray. 
U kunt zowel tongreinigers als gorgelmiddelen/mondsprays zonder recept bij uw apotheek verkrijgen. In overleg met uw tandarts of mondhygiënist kunt u bepalen hoevaak het nodig is de tongreiniger en/of andere middelen te gebruiken. 

Hoe werkt een tongreiniger of -schraper?

• Steek uw tong zo ver mogelijk uit uw mond.

• Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk achter op uw tong.

• Zet kracht op de schraper en druk uw tong plat.

• Het is belangrijk dat de tongreiniger goed contact maakt met uw tong, in het begin zult u last hebben van kokhalzen.

  Wanneer u dit vaker doet zult u merken dat u kokhalsreactie tot een minimum beperkt blijft. 

• Trek de tongreiniger langzaam naar voren in uw mond.

• Maak na elke keer schrapen de reiniger schoon onder stromend water.

• Herhaal de procedure ongeveer vijf keer.

• Spoel uw mond goed na met water.

• Reinig en droog de tongreiniger en bewaar deze tot een volgend gebruik. 

Is uw tandvlees ontstoken?

Het kan ook zijn dat ontstoken tandvlees de oorzaak is van een slechte adem. Wanneer de tandplak op en tussen uw tanden blijft zitten heeft u niet alleen een grotere kans op gaatjes, maar raakt ook uw tandvlees ontstoken. De plak die niet verwijderd wordt kan verkalken tot tandsteen, hier hecht zich weer makkelijker nieuwe plak aan waardoor uw tandvlees steeds meer onstoken kan raken. De bacteriën in het ontstoken tandvlees kunnen zorgen voor de ongaangename geur van zwavel. Bacteriën die achter zijn gebleven tussen uw kiezen en tanden kunnen ook voor deze nare geur zorgen. 

Oplossing: Het is belangrijk om tweemaal per dag te poetsen met fluoridetandpasta en minimaal eenmaal per dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen met een tandenstokers, ragers of flossdraad te reinigen. U kunt uw tandarts of mondhygiënist vragen naar een goede poetsinstructie.  Het kan ook zijn dat uw tandarts of mondhygiënist een gebitsreiniging aanraad. 

U heeft last van een droge mond? 

flyerdrogemond siteDit kan de reden zijn van een slechte adem. Monddroogheid kan ontstaan door een te geringe speekselproductie. Ook hebben sommige medicijnen als bijwerking een droge mond. Het hierdoor onstane speekseltekort kan ook een slechte adem veroorzaken.

Oplossing: Wanneer de speekselklieren nog wel werken maar tijdelijk niet goed functioneren kun u de speekselproductie stimuleren. Dit kunt u doen door lichtzuur voedsel te nuttigen of producten waar u goed op moet kauwen. Zoals fruit, komkommer, wortels, bruin brood of suikervrije kauwgom. 
Wanneer medicijnen de oorzaak zijn van uw droge mond is het raadzaam dit met uw specialist te bespreken, misschien kan dan de dosering of het tijdstip van toediening aangepast worden. Wanneer de speekselklieren niet meer, of gedeeltelijk werken, kunt u met behulp van zogenoemde speekselvervangers de gevolgen van een droge mond beperken. Vraag uw tandarts of mondhygiënist naar speekselvervangers.

Wat helpt niet tegen halitose?

Halitose kunt u niet verhelpen met frisse snoepjes, kauwgom of een spray die alleen maar een lekker smaakje achterlaat. Doordat dit een lekker smaakje geeft heeft u het gevoel dat u een frisse adem heeft, maar dit gevoel is niet juist. De verfrissing van uw mond kan uw slechte adem maar gedeeltelijk verdoezelen en meestal maar voor enkele minuten. Het helpt ook niet om vaker of harder te poetsen. Daarnaast helpt het ook niet om spoelmiddelen te gebruiken die niet specifiek voor halitose bedoelt zijn.


Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00