Ontstoken tandvlees

ontstoken1Ontstoken tandvlees? Hoe te voorkomen

Ontstoken tandvlees is makkelijk te voorkomen: door een goede mondhygiëne. Door een goede mondhygiëne houdt u uw gebit en tandvlees gezond. En daarmee voorkomt u dus ontstoken tandvlees (gingivitis en parodontitis) en indien u ontstoken tandvlees heeft, door een goede mondhygiene bevordert de genezing ervan. Maar hoe weet u nu exact of uw tandvlees gezond is? En hoe kunt u ontstoken tandvlees herkennen? 

Gezond tandvlees

De kleur van gezond tandvlees is roze, gezond tandvlees ligt strak om de tanden en kiezen heen en bloedt niet als u eet of uw tanden poetst. De basis van een gezond gebit is gezond tandvlees. Het tandvlees vormt met het kaakbot en de vezels het fundament van uw tanden en kiezen. Als u uw tandvlees gezond houdt kunt u jarenlang genieten van uw eigen tanden en kiezen.

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Waar gezond tandvlees mooi roze kleur ziet ontstoken tandvlees e rood of gezwollen tandvlees uit en bloredt het. Dit is een teken van ontstoken tandvlees. Tandvlees kan overal ontstoken zijn maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn. Het kan bijvoorbeeld zitten tussen 2 tanden of kiezen. Hoe weet je of de ontsteking ernstig is? Voor de meeste mensen zal het ontstoken tandvlees er altijd hetzelfde uit zien. Om te bepalen hoe ernstig een ontsteking is zal de tandarts of mondhygiënist de ruimten tussen de tanden en het tandvlees (pockets) opmeten. Dat doet hij met een speciaal instrumentje de pocketsonde hij meet dit bij alle tanden en kiezen. Met deze meting bepaalt hij per tand of kies de ernst van de ontsteking. Bij gezond tandvlees is de pocket niet groter dan maximaal 3 mm en het bloedt niet. Ontstoken tandvlees geeft pockets tot wel 5 mm en nog verder gevorderde ontstekingen hebben nog diepere pockets soms wel van 6 mm of nog meer. Dan is er ook vaak sprake van botafbraak.

Wat moet ik doen om mijn tandvlees gezond te maken en te houden? Ontstoken tandvlees kan alleen genezen als u dagelijks alle tandplak verwijdert.
Mijn tandvlees is ontstoken, hoe haal ik alle tandplak weg? Alleen met een goede mondhygiëne haalt u alle tandplak weg. Dat houdt meer dan 2x per dag uw tanden minimaal 2 minuten moet poetsen met een fluoridetandpasta. Reinig daarbij ook dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad. En onthoud: Een goede dagelijkse mondhygiëne is de absolute basis van gezond tandvlees, tanden en kiezen en een gezonde mond.
Wat kan de tandarts aan ontstoken tandvlees doen? Uw tandarts of mondhygiënist kan u adviseren en u vertellen hoe u het beste kunt poetsen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem en hoewel het soms vuurrood ziet doet het zelden pijn, Het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u bijvoorbeeld als u tandenpoetst, tandenstokers, ragers en flossdraad gebruikt. Het kan ook zijn dat uw tandvlees ontstoken is maar dat dit niet te zien is. Gelukkig kan uw mondhygiënist of tandarts de ontsteking wel vaststellen want tijdige behandeling van ontstoken tandvlees helpt uw gebit gezond te houden en draagt bij tot het behoud van uw tanden en kiezen.

Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?

Tandplak veroorzaakt ontstoken tandvlees. Als u tandplak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën die zich in het tandplak bevinden ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde tandplak wordt hard en verkalkt verder tot tandsteen. en om de cirkel rond te maken: aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe tandplak. En hierdoor raakt het tandvlees steeds meer en meer ontstoken. Tandplak is soms lastig te zien. Een tandplakverklikker is een heel handig hulpmiddel om tandplak beter zichtbaar te maken.

Ernstige tandvleesontsteking (parodontitis)

Een ontsteking van het tandvlees kan zich zelfs uitbreiden naar het kaakbot. Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. Daardoor wordt de ruimte de pocket tussen de tanden en het tandvlees dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich verder uitbreiden naar het kaakbot. Als dit gebeurt laat het tandvlees nóg verder los. Door een ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Met als resultaat dat de pockets nog dieper worden. Daarin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Het tandvlees kan dan gaan terugtrekken. Deze soort van ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Parodontitis kan zonder goede controle lang onopgemerkt blijven vooral ook omdat je het vaak niet voelt. Parodontitis wordt vaak pas opgemerkt als de tanden en kiezen losser gaan zitten of als de ruimte tussen de tanden en kiezen groter wordt. Doordat het tandvlees is teruggetrokken, komen de wortels bloot te liggen. Blootliggende wortels hebben niet de beschermend glazuur die uw tanden en kiezen wel hebben. Daardoor ontstaan er eenvoudig gaatjes. Ook zijn tanden en kiezen met blootliggende wortels erg gevoelig. Dit kan zijn als u uw tanden poetst of wanneer u koude of wame of zoete of juist zure producten eet of drinkt. Door de ontsteking kan zelfs zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen er uit eindelijk uitvallen.

4

 

 

Kunt u tandplak verwijderen met mondspoelmiddel?

Hoewel mondspoelmiddelen het verwijderen van tandplak eenvoudiger kunnen maken zult u tocjh altijd gebruik moeten maken van een tandenborstel, tandenstokers, ragers of flossdraad.  

Is roken schadelijk voor mijn tandvlees?

Roken heeft absoluut nadelige gevolgen voor uw tandvlees. Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel waardoor ev eventuele ontstekeningen niet direct zichtbaar kunnen zijn terwijl het toch ontstoken kan zijn. Bovendien, als u rookt herstelt het tandvlees slechter van een ontsteking. Bij rokers breekt het kaakbot 2x sneller af dan normaal.

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tandvlees?

Ja! Door de veranderde activiteit van uw hormonen reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplak.Tijdens uw zwangerschap heeft u dus meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen.  Besteedt dus wat extra aandacht aan uw mondhygiëne tijdens uw zwangerschap. Als u alle plak zorgvuldig verwijdert, levert uw zwangerschap geen extra risico’s op voor het krijgen van tandvleesontstekingen.

Heeft stress gevolgen voor tandvleesontstekingen?

Iedereen heeft wel eens een keer last van stress. Exchter langer aanhoudende psychische stress kan de afweer van het lichaam en dus ook de afweer van het tandvlees onderdrukken. Wie veel stress heeft, heeft dan ook een grotere kans op parodontitis. Ook de gevolgen van parodontitis kunnen ernstiger zijn.

Heeft diabetes gevolgen voor mijn tandvlees?

Iemand met diabetes is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees ontsteekt sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de diabetes niet goed is ingesteld. Mensen met diabetes, en vooral niet goed ingestelde diabetes, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van parodontitis.

 

Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00