Individuele preventie voor kinderen 0-18 jaar

preventieEen gaaf gebit voor uw kind!

Wil jij een mooi en gaaf gebit voor je kind? Wil je dat je kind met gezonde tanden en een gezonde mond opgroeit? Dan is er De Gewoon Gaaf methode. Deze methode is voor kinderen van 0-18 jaar. Uw tandarts of mondhygiënist helpt daarbij. Onder professionel begeleiding kun jij en je kind het gebit van uw kind gaaf en zijn mond gezond houden. Gewoon gaaf toch? Doe je ook mee?

Gewoon Gaaf Individuele preventie

Gewoon Gaaf is een methode voor kinderen van 0 tot 18 jaar en de ouders*). De tandarts of mondhygiënist geeft jouw en je kind professioneel advies dat specifiek is afgestemd op het gebit van uw kind. Hij begeleidt het kind bij een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij deze methode maakt de tandarts of mondhygiënist een risicoinschatting. Ze bekijken hoe goed jij en je kind het gebit van uw kind verzorgen. Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Zijn alle melktanden en kiezen al gewisseld?  Heeft je zoon of dochter (beginnende) gaatjes in het gebit? Op basis van het antwoord op deze vragen wordt er een risico-inschatting gemaakt en bepaalt de tandarts het moment waarop hij jou en je kind graag weer in de praktijk wil zien. Het kan zijn dat de Tandarts besluit dat hij of zij de kiezen extra wil beschermen door de tanden en kiezen te sealen of een fluoridebehandeling te geven. Maar meestal zijn deze behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode is dus voor ieder kind anders. Gewoon Gaaf bekijkt tenslotte de situatie en  ieder individu.

Cariës (gaatjes in de tanden en kiezen) is een gedragsziekte

Gedragsziekten, eigenlijk zegt de naam het al, is iets dat je met gezond gedrag kunt voorkomen. Maar daar moet je dus wel het gedrag en gewoonten voor aanpassen.Immers, ieder gebit kan mooi en gaaf blijven als je niet te veel suiker gebruikt en zeer zorgvuldig je tanden poetst met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf helpt jou en je kind daarbij.

Tandenpoetsen en daarna..............   napoetsen!!

Een gezonde mond en tanden begint met het op de juiste manier poetsen met de juiste tandpasta (met fluoridetandpasta) Gewoon Gaaf helpt jou en je kind hierbij. Gelukkig willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tandjes poetsen. Dat is geweldig!! Stimuleer dit absoluut. Maar bedenk wel, kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is uw hulp nodig! Goed de tandenpoetsen gaat namelijk niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd op zijn minst 1x per dag na (ook als je kind elektrisch poetst) Met het napoetsen leert je kind tevens hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen vanzelf een goede gewoonte. Uiteraard blijft het ook na het 10e jaar belangrijk om het tandenpoetsen van uw kind te begeleiden en te controleren.

mondzorg drenthe meppelMet gewoon gaaf veel minder gaatjes

Uit een recent wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in 's Hertogenbosch bij kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 9 jaar blijkt dat De Gewoon Gaaf-methode tot 70% minder gaatjes kan leiden. In 3 jaar tijd kregen de kinderen veel minder fluoridebehandelingen tot wel 88% minder en werden ze veel minder geseald tot wel 66% minder. En het aantal vullingen per kind nam flink af (-62%).

Kleuren

Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij de controle de tandplak (dit is een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje)  gekleurd. Dit werkt als volgt: De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die er voor zorgt dat de tandplak duidelijk zichtbaar wordt. Op dit manier kun je dus exact zien waar nog tandplak aanwezig is. Soms is het zo dat je kind voor doet hoe hij of zij de tanden poetst. En jij laat zien hoe je het de tanden en kiezen van je zoon of dochter napoetst. De mondzorgverlener laat vervolgens zien waar de tandenborstel niet goed komt en leert je hoe je op die lastige plekken beter kunt poetsen. Ook wijst hij je op nieuwe kiezen die aan hetdoorbreken zijn. Tijdens de controle wordt het gebit van je kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus zeer goed schoongemaakt en daarna drooggeblazen. Als dit gebeurt is kun je echt goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als je zorgvuldig poetst, kun je die nog voorkomen (!) of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.

Gewoon gaaf gelooft in Belonen

Gewoon Gaaf gelooft in belonen. Is het gebit van je kind goed schoon? Ziet de tandarts of mondhygiënist geen (beginnende) gaatjes? Waarschijnlijk hoeft je kind dan minder of zelfs helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft de tandarts niet of nauwelijks te sealen. Het is zelfs zo dat het kan zijn dat je kind dan langer kan wegblijven tot een volgend bezoek in de praktijk. Leuk allemaal maar, de grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!

Het eerste tandje? Poetsen!

individuele mondzorgZodra je het eerste puntje van het tandje ziet begin dan direct met tandenpoetsen. Poets de tanden één maal per dag met fluoridepeutertandpasta. Waarom fluoridepeutertandpasta? De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik voor kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt gaatjes in het gebit te voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridetandpasta is ook aangepast aan de leeftijd.

Het is belangrijk om bij kinderen vanaf 2 jaar 2 keer per dag hun tanden met fluoridepeutertandpasta te poetsen. Vanaf 5 jaar is het belangrijk dat je overstapt op fluoridetandpasta voor volwassenen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk goed naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

Uw kind een eerste tandje? Naar de tandarts!

Het is belangrijk om u en uw kind goed te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit. Zodra uw kindje zijn/haar eerste tandje doorbreekt, neemt u uw kind meteen mee naar de praktijk. Het is namelijk van belang, wanneer u wilt profiteren van de Gewoon Gaaf-methode, dat u advies krijgt van een tandarts of mondhygiënist. Zij leggen uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook wordt er advies gegeven betreft de juiste voedings- en poetstgewoonten voor uw kind. Het helpt ook mee dat uw kind op jonge leeftijd al in de praktijk komt en voldoende gelegenheid krijgt te wennen en vertrouwd te raken aan de omgeving en de medewerkers. Uw behandelaar geeft aan wanneer uw zoon/dochter weer in de praktijk moet terugkomen. 

Is gezonde voeding of gezond voor uw gebit? 

Naast het goed tandenpoetsen is het ook belangrijk te letten op de voeding van uw kind. Of u kind een gaatje krijgt hangt af van hoe goed de tanden gepoetst worden en hoevaak er gesnoept wordt of zoet gedronken wordt. Bji weinig suikergebruik en goed poetsen, kan ieder gebit gaaf blijven. 
Zorg ervoor dat u kind niet meer dan 7 eet/drink momenten heeft op een dag. Dus 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een  tussendoortje. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer uw zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.

Vragen en antwoorden

Waarom is de Gewoon Gaaf-methode geïntroduceerd?

tandarts meppelTegenwoordig is iedereen opgegroeid met fluoridetandpasta. Tussen 1970 en 1990 zijn in de mondgezondheid goed vooruit gegaan. Toch is er nog een enorme gezondheidswinst te halen. Gewoon Gaaf wil de mondzorg voor kinderen beter maken. Gewoon Gaaf betekent een andere kijk op de mondzorg, waarin preventie meer vanzelfsprekend is. Geef uw kind bijvoorbeeld voor kraanwater in plaats van zoete dranken. Lightfrisdranken veroorzaken weliswaar geen gaatjes, maar bedenk dat deze, evenals de suikerhoudende varianten, nog wel zuur kunnen zijn. En zure producten kunnen schade veroorzaken aan het gebit.

De tandarts zorgt ervoor dat mijn kind een gezond gebit heeft. 

Het hebben en houden van een gezond kindergebit is een samenspel tussen uw kind, u en uw mondzorgverlener. De zorg voor het kindergebit ligt vooral bij u en uw zoon of dochter. Je mondzorgverlener coacht jou en je kind.

Een gaatje, daar kun je niets aan doen. 

Dit klopt niet. U kunt gaatjes in het gebit voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in je gebit heeft u zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus gewoon gaaf houden.

Mijn zoon/dochter heeft een zwak gebit. 

Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden (laten na) poetsen, en weinig suiker eten en drinken, hebben veel minder kans op gaatjes. 

Help mijn kind heeft een gaatje, kunt u dit nog stoppen? 

Ja! Ieder gaatje begint met een witte vlek. Gelukkig kun je beginnende gaatjes nog stoppen en zelfs deels herstellen. Maar daar is wel tijd en aandacht voor nodig.

Hoe belangrijk is een fluoridebehandeling

Veel ouders denken dat ze hun kinderen tekortdoen als ze geen fluoridebehandeling in de praktijk krijgen. De beste fluoridebehandeling is het 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta. Dit doen kinderen veel liever dan naar de tandarts gaan. Het achterwege laten van een fluoridebehandeling bij de tandarts is een bewuste en verantwoorde keuze van uw mondzorgverlener.

Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?

Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van uw kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.

Gewoon Gaaf, hoe werkt dit? 

Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Daarom is belangrijk om op vroege leeftijd naar de tandarts te gaan en bij het doorbreken van het eerste tandje meteen te starten met tandenpoetsen.  Samen met uw mondzorgverlener kunt u het gebit van uw kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf?

Advies Fluroide 

0 en 1 jaar Doorbreken van het eerste tandje: 1x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta. 2, 3 en 4 jaar 2x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta. 5 jaar en ouder 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. U kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Als u twijfelt, raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiënist. Voor alle leeftijden Raadpleeg voor alle andere vormen van fluoridegebruik uw tandarts of mondhygiënist.


Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00