Gevoelige tandhalzen

Teruggetrokken tandvlees

Wanneer uw gebit gezond is ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen, als dit niet het geval is en u last heeft van teruggetrokken tandvlees ontstaan er gevoelige tandhalzen.
Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug. 

Tandhalzen die blootliggen

Heeft u pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of pijn wanneer u iets zuurt eet/drinkt? U heeft waarschijnlijk last van blootliggenden tandhalzen.
Wanneer het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Er zit geen glazuur op de hals en de wortel van de tand of kies. 
Hierdoor krijgt u last van warm, koud en zuur voedsel. Ook is de kans op ontstaan van gaatjes in het blootliggende deel groter. Het is daarom belangrijk dat u op de juiste manier poetst, hierdoor kunt u de gevoeligheid aanpakken. 

Waarom trekt het tandvlees zich terug? 

Wanneer u te krachtig, te langdurig en met teveel druk poetst of met een te harde tandenborstel, kunt u uw tandvlees letterlijk wegpoetsen.
Ook wanneer uw tandvlees ontstoken is (parodontilis) kan dit een oorzaak zijn van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees komt meestal door slechte mondhygiëne.

Uw tandvlees is ontstoken

tandhalzen siteAls uw tandvlees onstoken is kan dit leiden tot teruggetrokken tandvlees. 
Wanneer u gezond tandvlees heeft is dit roze, ligt het strak om de tanden en kiezen en bloedt het niet als u uw tanden poetst. Is uw tandvlees rood, gezwollen of bloedt het vaak, dan duidt dit meestal op ontstoken tandvlees. Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies of tandplak tussen uw tanden en kiezen veroorzaken ontstoken tandvlees. In vakjargon wordt dit ook gingivitis genoemd. 
Wanneer u plak niet goed verwijderd zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees verder ontstoken raakt. 
Als plak niet verwijderd wordt verkalkt dit tot tandsteen, hieraan hecht zich weer makkelijk nieuwe plak. Tussen de tand en het tandvlees zit een kleine ruimte, als ontstoken tandvlees los komt te staan van de tanden en kiezen wrodt die ruimte dieper. De onsteking kan zich zo weer verder uitbreiden in de richting van het kraakbot. Hierdoor laat het tandvlees nog verder los.  Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Dit noem je parodontitis. Door het ontstoken tandvlees zijn de tanden en kiezen los komen te staan en is het tandvlees teruggetrokken. De wortel ligt gedeeltelijk bloot.
Parodontitis kan behandeld worden, waardoor het tandvlees weer gezond wordt. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug.

Teruggetrokken tandvlees

Uw tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. Het deel dat u ziet en is voorzien van een sterkte laag glazuur noemen we de kroon. U kunt de wortels niet zien, zij hebben geen glazuur. 
Als uw tandvlees zich terugtrekt, komt er een stukje van de tand zonder glazuur bloot te liggen, dit heet het tandbeen. Het tandbeen is voorzin van kanaaltjes die verbonden zijn met de zenuwholte binnenin de tand of kies. 
Wanneer uw tandvlees de kanaaltjes afsluit, merkt u daar niets van. Is het tandvlees weg, dit komt door warme, koude, zoete of zure prikkels in het vocht die kanaaltjes in beweginging brengen. Die bewegingen irriteren de zenuwen en veroorzaken pijn.

Hoe voorkom je gevoelige tandhalzen?

tandhalzen site1Het is belangrijk dat u goed poetst. Niet te hard en niet te krachtig. U poetst dagelijks alle tandplak van en tussen uw tanden en kiezen, tweemaal per dag met een fluoridetandpasta. Als u goed wilt poetsen duurt dit twee minuten, zorgvuldig, niet te krachtig en met een zachte tandenborstel. Ook het reinigen van de ruimten tussen uw tanden en kiezen is belangrijk, dit doet u met een tandenstoker, ragers en of flossdraad. 

Kunt u zelf iets doen tegen gevoelige tandhalzen? 

Op de juiste manier poetsen. Blootliggende tandhalzen en -wortels zijn niet beschermd door galzuur, daarm is het belangrijk om deze extra te verzorgen.  Niet alleen om gaatjes in de wortels te voorkomen, maar ook om de gevoeligheid te minimaliseren. Blijf dus, ook bij pijn, poetsen.
Wanneer u poetst met tandpasta krijgt u een beschermend laagje op uw tanden, hierdoor kunnen prikkels minder snel de zenuwen in de tand of kies bereiken. Hierdoor heeft u weer minder pijn. Maar de zure vloeistoffen spoelen dit laagje makkeijk weg en hierdoor komt de pijn dus weer terug. Soms helpt spoelen met een fluoride spoelmiddel helpen. Dit kunt u het beste overleggen met uw tandarts of mondhygiënist.  

tandhalzen site2Uw eetpatroon veranderen 

Om de gevoeligheid zo min mogelijk te laten zijn, kan het belangrijk zijn dat u uw voedingspatroon verandert.

Bijvoorbeeld het drinken van veel sappen of frisdrank (zuur) of het eten van veel citrusfruit. Dit slijt het onbeschermde tandbeen makkelijk weg. Hierdoor worden de ingangen van de kanaaltjes brederen en gaan de prikkels makkelijk door het tandbeen heen. 
Zorg er daarvoor voor dat u het aantal eet- en drink- momenten tot maximaal zeven keer per dag beperkt. 
Kies hierbij voor drie hoofdmaaltijden en vier keer een tussendoortje. Probeer het eten van zuur fruit en frisdrank te beperken tot tweemaal per dag. Probeer voordat u gaat poetsen één uur geen zure producten te nuttigen. 
Zure producten zorgen ervoor dat het tandbeen zwakker wordt waardoor u dit makkelijk wegpoetst. 
Als u uw voedingspatroon niet verandert, kan de gevoeligheid lastig behandeld worden en steeds erger worden.

Wat doet de tandarts tegen gevoelige tandhalzen?

Het is belangrijk dat u en tandarts samen de gevoeligheid aanpakken. Afhankelijk van de oorzaak, moet u wellicht uw mondhygiëne verbeteren, anders poetsen of uw voedingspatroon aanpssen. Ook kan de tandarts een lak aanbrengen met extra fluoride. Dit is een tijdelijke behandeling. 
Wanneer u ernstige klachten heeft kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet.

Welke tandpasta kan helpen tegen tandhalsgevoeligheid? 

Als u uw tanden en tandhalzen poetst met tandpasta wordt er een berschermend laagje aangebracht. De doorgang in het tandbeen naar de zenuwholte kan daardoor blokkeren. Hierdoord kan de gevoleigheid tijdelijk iets minder worden. Er zijn tandpasta's speciaal ontwikkeld om gevoelig tandhalzen te bestrijden, voor veel patiënten is dit een uitkomst, maar de resultaten zijn niet altijd succesvol. De voordelen van de tandpasta kunnen door uw eet- of drinkgedrag (zuur) of door de slijpende werking van tandpasta niet helpen. 


Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00