Plaat of Frameprothese

puzzelDe frameprothese of plaat

Moeten er één of meer tanden worden vervangen? Dan is een plaat- of frameprothese een goede oplossing. Plaat- of frameprothese worden ook wel partiële genoemend.
Dit is een goede oplossing als u verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. U kunt de prothese uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten kunt u niet uitnemen, deze zitten vast in de mond. 

Plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van een roze en tandvleeskleurige kunsthars. Hierin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De hele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Deze kan eventueel vastzitten met ankertjes aan overgebleven tanden of kiezen.

Frameprothese

De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Hierop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. De frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies. De tandarts kan de frameprothese op twee manieren vast maken Dit kan met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Heeft u een slotje dan wordt de ene kant vastgemaakt aan een kroon, tand of kies en de andere kant zit vast aan de frameprothese. De frameprothese kunt u op die manier in het slotje schuiven. Het slotje zit meestal aan de binnenkant van de tanden en kiezen en kunt u dus niet vanaf de buitenkant zien. Ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

Wat is het verschil tussen de plaat- en frameprothese

proth

Een plaatprothese is minder duur dan een frameprothese, maar heeft dan ook een aantalnadelen. Omdat de plaatprothese geheel op uw tanvlees steunt kan dit tot tandvleesproblemen leiden. Uw tandvlees moet namelijk de kracht die erop terecht komt door het kauwen opvangen. 
Ook kan er makkelijker voedsel blijven zitten onder de plaatprothese, dit kan weer sneller ontstekingen veroorzaken van het tandvlees. De frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Daardoor vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees meer ontzien dan bij een plaatprothese. Welke voor de beste optie is verschilt per persoon. De keuze maakt u in overleg met uw tandarts.

Maken van een plaat- of frameprothese

Afhankelijk of uw tandarts een plaat- of frameprothese aanbrengt, beslijpt hij de tanden of kiezen soms of bewerkt hij ze op een andere manier. Hij maakt daarna afdrukken van uw tanden. Dat gebeurt met behulp van een afdruklepel, gevuld met een speciaal afdrukmateriaal. In het tandtechnisch laboratorium wordt die afdruk met gips gevuld. Hierdoor ontstaat een gipsmodel. Hierop wordt een goed passende afdruklepel van kunsthars gemaakt. Met deze lepel wordt nóg een afdruk gemaakt om een nóg nauwkeuriger gipsmodel te krijgen. Hier wordt uw plaat- of frameprothese gemaakt. In totaal heeft u vijf of zes tandartsbezoeken nodig voor het op maat maken van de plaatof frameprothese. Alles bij elkaar neemt het ongeveer vijf weken in beslag. Voor de frameprothese duurt het op maat maken meestal enkele weken langer.

De eerste dagen 

Een paar dagen nadat de tandarts de plaat- of frameprothesein uw mond heeft geplaatst, controleert hij de pasvorm.U praat wellicht nog een beetje onwennig als u de prothese net draagt. Sommige klanken klinken een beetje anders. Dit is normaal en gaat vanzelf over. U moet gewoon even aan de plaat- of frameprothese wennen. Blijven er klachten bestaan? Neem dan contact op met uw tandarts. Zit uw prothese goed? Dan wordt alles gecontroleerd tijdens de halfjaarlijkse controle. 

Hoe maakt u een plaat- of frameprothese schoon?

Met name onder uw plaat- of frameprothese kunnen veeletensresten blijven zitten. Reinig uw prothese na iederemaaltijd dan ook goed met een speciale protheseborstel,bijvoorbeeld van Lactona of Oral-B, en water. Gebruik géén tandpasta. Die kan te veel schuren. Reinig ook het slijmvlies onder uw plaat- of frameprothese (uw kaak,gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen) en poets uw eigen gebit zorgvuldig. U kunt hiervoor een gewone zachte tandenborstel met fluoridetandpasta gebruiken.Besteed extra aandacht aan het verwijderen van tandplak.Vooral op die tanden en kiezen waarop uw protheses teunt. Natuurlijk kan uw tandarts of mondhygiënist kan hierover informeren.Reinig uw kunstgebit dagelijks met een bij de drogisterij of apotheek beschikbaar reinigingsmiddel. Volg daarbij de voorschriften van de fabrikant. Vraag eventueel uw behandelaar of mondhygiënist om advies. Leg uw minimaal één keer per week een nachtje in een reinigingsmiddel.Hiermee verkomt u de vorming van tandsteen op uw kunstgebit. Borstel uw kunstgebit daarna goed en spoel het af met water. U mag uw kunstgebit nooit in heet water leggen en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Kan ik de plaat- of frameprothese ’s nachts inlaten?

In hun slaap drukken sommige mensen hun kiezen stevig op elkaar of knarsentanden. Dit kan zorgen voor een onnodige druk op de plaat- of frameprothese en het tandvlees.Ook herstelt het tandvlees ‘s nachts beter als u de prothese uitdoet. Overleg met uw tandarts wat u het beste kunt doen.Heeft u de prothese niet in? Bewaar deze dan in een glas water. Het is belangrijk om het water iedere dag te verversen. U kunt de prothese ook in een glas gevuld met een reinigingsmiddel bewaren. Spoel de prothese altijd goed af met water voordat u deze weer in uw mond plaatst.

Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00