Kroon en Brugwerk

kroon1

Kronen en bruggen, een duurzame vervanging van uw tanden en kiezen

Kronen en bruggen benaderen het meest de oorspronkelijke vorm en functie van uw tanden en kiezen. Zij zijn bedoeld als duurzame vervanging van uw tanden en kiezen. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. Hier zijn dan ook meerdere behandelingen voor nodig. 

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn eigen vorm en functie weer terug.

Wanneer heeft u een kroon nodig? 

Een kroon kunt u nodig hebben als er onvoldoende houvast is voor een vulling. Dit wordt veroorzaakt door tandbederf, hierdoor kan een groot gedeelte van de tand of kies verloren gegaan zijn. Ook voor het verbeteren van het uiterlijk is een kroon of brug een goede oplossing. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Wat is een brug? 

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

 

brug1Wanneer heeft u een brug nodig?

Bijvoorbeeld wanneer u niet zo goed kunt kauwen, een brug zorgt ervoor dat u beter kunt kauwen. 
Maar ook voor het uiterlijk, een brug zorgt ervoor dat uw tanden er weer mooi uitzien. 
Daarnaast kunt u ook voor een brug kiezen als uw tandenscheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Welk materiaal wordt er gebruikt voor kronen en bruggen?

Porselein
Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.

Metaal-porselein
Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht

Metaal

Soms worden kronen en bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.

Hoe verloopt de behandeling van een kroon of een brug?

De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

kroon2Kies of tand afslijpen 
Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te maken. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.

Een afdruk maken
Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt.

De beetregistratie
Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een was plaatje.

U krijgt een noodvoorziening 
Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, wordt een tijdelijke kroon gemaakt. Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon contact op met uw tandarts.

De brug wordt vastgezet 
Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de Kroon/brug kroon of brug brengt hij een snel hardend cement aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt hem stevig aan.

Vragen

Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een kroon of een brug? Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg uw tandarts als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt.

Wat kost een kroon? De kosten voor een kroon hangen af van de soort kroon, het materiaal dat wordt gebruikt en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Bovendien is het van belang of een opbouw nodig is. Vraag uw tandarts vooraf om een begroting.

Wat kost een brug? De kosten voor een brug hangen af van de soort brug en het aantal tanden en kiezen dat moet worden vervangen. Een etsbrug is vaak goedkoper dan een gewone brug. Ook hiervoor geldt: vraag uw tandarts vooraf om een begroting.

Worden kronen en bruggen door de verzekering vergoed? De vergoedingen variëren per verzekering. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.


Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00