Tanden bleken

bleken1Tanden bleken? Doe dit altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist

Een wit en stralend gebit. dat wil natuurlijk iedereen. Mooie witte tanden zijn zeer populair en daarom is het aanbod om ze te krijgen echt enorm. "Binnen een uur spierwitte tanden" Hagelwitte tanden binnen een uur" Dit zijn slechts enkele van de reclame teksten waarin wordt beloofd dat u binnen een uur hagelwitte tanden heeft.  En hoewel tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen in veel gevallen goed kan is dit niet altijd het geval. Onveilige bleekprocessen kunnen zelfs schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist(e).

De kleur van uw tanden is bij iedereen verschillend.

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft van nature wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele en anderen hebben zelfs bruine of grijze tanden. Wist u trouwens dat tanden en kiezen sowieso niet allemaal dezelfde kleur hebben? Soms wijkt de kleur van een enkele tand of kies af van de rest, dit komt omdat tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn bepalend voor de kleur van de tand of kies en die oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden, daarom zijn ze vaak geler.

Waardoor worden tanden donkerder?

Dit komt o.a. door wat wij eten en drinken. Als kleurstoffen uit de voeding- en genotmiddelen industrie in de tandplak (het wit-gelige laagje met bacteriën op tanden en kiezen) dringen, zien de tanden er donkerder uit. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Maar ook roken is een grote oorzaak van verkleuringen. Naarmate u ouder wordt zullen uw tanden en kiezen ook donkerder worden. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De laag geelkleurig tandbeen wordt dus dikker terwijl de glazuurlaag juist dunner wordt door slijtage. Ook kunnen op den duur barsten in het glazuur komen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en dranken nog makkelijker in de tand of kies.

Witte tanden, ook voor mij?

Laat uw tandarts of mondhygiënist(e) eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Die kan vaststellen of uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en zien dat uw vullingen niet lekken. Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Een tandarts of mondhygiënist(e) zal ook kijken naar de oorzaak van de verkleuring. Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen? Bleken is namelijk niet altijd de enige of beste oplossing. Uw tandarts of mondhygiënist(e) zal beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van ziekten en medicijnen vragen vaak om een speciale behandeling. Raadpleeg hiervoor uw tandarts. Contact met ons

bleken 3Andere opties zoals: Bleken van binnenuit bij ‘dode’ tanden

Eerst maakt de tandarts de tand open. In de verkleurde tand brengt de tandarts een papje aan met een blekend middel. Dit papje doet enkele dagen zijn blekende werking. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts de behandeling één of meerdere keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling.

Thuisbleken: Bleken van buitenaf bij ‘levende’ tanden

Thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist(e).  Egale, niet ernstige verkleuringen kunnen van buitenaf worden gebleekt. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Uw tandarts of mondhygiënist maakt een afdruk van uw gebit. Hierop maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel. Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof, specifiek voor uw gebit. Dat is belangrijk, want dan past de lepel goed en wordt uw tandvlees goed beschermd tegen de blekende stof (peroxide). U krijgt de bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis. Daarom wordt dit ook wel ‘thuisbleken’ genoemd. Uw tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat. Meestal zult u de bleeklepel ’s nachts dragen. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat. Tijdens het bleken, kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg uw tandarts als deze klacht optreedt.

Hoe lang duurt een bleekbehandeling?

De lengte van een bleekbehandeling hangt af van de bleekmethode. Bij de thuisbleekmethode duurt het meestal twee weken alvorens u een gewenst resultaat bereikt.

Is thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist schadelijk voor mijn tanden?

Onderzoek heeft aangetoond dat het buitenste deel van het glazuur direct na het bleken tijdelijk iets minder hard is. Dit komt omdat het zuur in de bleekgel het glazuur licht en oppervlakkig aantast. U kunt dit vergelijken met de schade aan een tand die enige tijd in contact is geweest met frisdrank(!!)  Deze veranderingen van het glazuur herstellen, zodra het glazuur in contact komt met speeksel. Spoel uw mond direct na het bleken met een fluoride spoelmiddel. Thuisbleken onder begeleiding van uw tandarts of mond- hygiënist(e) heeft, indien u de aanwijzingen opvolgt, geen blijvende nadelige gevolgen.

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken? 

Zoals hierboven beschreven, zal door het bleken het glazuur van de tanden en kiezen iets poreuzer worden. Dat is tijdelijk. Het glazuur herstelt zich weer. Tijdens de behandeling met de bleeklepel kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrus vruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam). Tijdens de behandeling is het gebruik van deze producten, evenals roken, dan ook af te raden

Welk resultaat zal het bleken opleveren?

Het bleekresultaat verschilt voor iedereen. De basiskleur van uw tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. En die basiskleur is zoals in deze tekst uitgelegd bij iedereen anders. Het bleekresultaat is soms niet blijvend. In een aantal gevallen komt de verkleuring na een paar jaar weer terug. De vorming van tandbeen gaat namelijk gewoon door. Ook gebleekte tanden zullen, net zoals niet-gebleekte tanden, op den duur verkleuren door veroudering. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is niet helemaal bekend.

Meer informatie nodig?
Neem eens contact met ons op!


Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00