Voorkom tanderosie bij uw kind

tanderosie site 1

Tanderosie bij uw kind

Ieder kind houdt ervan, snoepjes en frisdranken. Ook weet iedere ouder dat je hiervan sneller gaatjes krijgt. In snoep en frisdrank zit namelijk veel suiker, maar naast suiker zijn er in veel zoete producten ook zuren verwerkt. Dit proef je niet, want het suiker overheerst.
Maar juist deze zuren veroorzaken een probleem voor het kindergebit, namelijk tanderosie.Het tandglazuur van de nieuwe blijvende tanden van uw kind is nog niet volledig uitgehard. Hierdoor is het kindergebit nog kwetsbaarder voor zuren.

Een ander belangrijk element zijn de eet/drink momenten. Kinderen eten/drinken constant. Tegenwoordig wordt er nauwelijks nog drie maaltijden per dag genuttigd. Zo nemen kinderen bijvoorbeeld fris- en sportdranken meer naar school/sporten. Deze dranken bevatten veel zuren die tanderosie kunnen veroorzaken. Het gaat helaas niet alleen om hoeveel zure producten uw kind eet/drinkt maar de duur is ook van belang, naarmate het product langer in de mond gehouden wordt, wordt de kans op tanderosie alleen maar groter.  

Wat is tanderosie? 

Het oplossen van het tandglazuur door zuurinwerking noemen we tanderosie. Het proces is moeilijk te herkennen en moeilijk te behandelen. Juist daarom is voorkomen zo belangrijk. 
Wanneer dit niet bestreden wordt zullen de zuren het tandglazuur en uiteindelijk zelfs het blootliggende tandbeen oplossen. Wanneer het tandglazuur weggesleten is komt het niet meer terug. 

Hoe herken je tanderosie? 
Tanderosie kunt u in eerste instantie niet zien, u ziet dit pas wanneer het al in een vergevorderd stadium is. Door tanderosie kunnen de voortanden korter en dunner worden of ze krijgen doorschijnende en rafelige randen. Ook kunnen plekjes steeds geler worden of donkere plekken krijgen. Het tandglazuur wordt steeds dunner en het onderliggende gele tandbeen schijnt er dan doorheen. En er kunnen putjes onstaan in de knobbels van de kiezen, in een later stadium kunnen de knobbels van de kiezen helemaal verdwijnen. Dit houdt in dat uw kind op het tandbeen kauwt, dit geeft pijnklachen en gevoeligheid. Tanderosie tast de vullingen in tanden en kiezen niet aan, hierdoor is er kans dat de vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Wanneer u dit zelf herkent en ziet is het dus al te laat, gelukkig kan de tandarts of mondhygiënist dit eerder ontdekken. 

Wist u dat speeksel het (kinder)gebit beschermt?

Gelukkig heeft het gebit ook 'helpende handjes', speeksel. Speeksel neutraliseert de zuren uit voedesel en dranken, dit is een heel belangrijk proces. Wanneer uw kind de hele dag door zure producten gebruikt heeft het speeksel niet genoeg tijd om het zuur te neutraliseren. 
Om de kans op gaatjes en tanderosie te verkleinen kunt uw kind het best dus het aantal drink- of eetmomenten tot maximaal zeven keer per dag beperken.

flyer melkgebit site 1

Wat is de boosdoener van tanderosie?

Eigenlijk zijn dit vooral frisdranken en vruchtensappen, uiteraard ook de light varianten. Uw kind merkt door de toegevoegde suiker of zoetstoef niet dat de drank zuur is. Suiker onderdrukt deze zure smaak, maar neutraliseert het zuur niet. 
Vaak zijn vruchtensappen nog zuurder dan frisdrank, deze zijn dus nóg slechter voor het gebit. Houdt er rekening mee dat bijna alle dranken, op water/thee/melk na zuur zijn.

Voeding

Helaas zijn heel veel voedingsmiddelen die gezond zijn ook zuur. Vooral zuur fruit zoals citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven en kiwi's (ook producten die hiervan gemaakt zijn zoals jam, appelstroop). Maar ook extra aangezuurd snoep, zoals drop, zure matten, winegums en fruittoffees. Snoepjes waar lang op gekauwd wordt of sabbelsnoepjes zijn extra schadelijk omdat deze zuren lang in de mond blijven. Ook levensmiddelen die zijn aangezuurd met bijvoorbeeld azijn- of citroenzuur, zoals mayonaise of slasaus zitten veel zuren in. Voorkom tanderosie door deze producten alleen op een aantal momenten per dag aan te bieden.

Kun je tanderosie voorkomen?

Om dit te voorkomen of in ieder geval te beperken kunt u een aantal maatregelen nemen. 

Eten en drinken • Let op het gebruik van zure dranken en zuur voedsel. Geef zoveel mogelijk water, gewone thee zonder suiker, dus geen vruchten- of kruidenthee of melk. • Biedt zo min mogelijk vruchtensappen en frisdranken aan of leng ze aan met water. • Beperk het aantal drink- en eetmomenten. • Houdt het bij 3 maaltijden per dag en maximaal 3/4 tussendoortjes per dag • Houdt het bij maximaal een- of tweemaal zuur fruit per dag. • Leer uw kind de zure producten niet lang in de mond te houden • Geef uw kind één uur voor het tandenpoetsen geen zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als uw kind direct na het eten of drinken van zuur zijn tanden poetst, kan hij de glazuurlaag makkelijk wegpoetsen. NB.Het is handig om uw kind op hetzelfde moment te laten eten én drinken, dit geldt als één moment. 

 

Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00