Tandletsel

Tandletsel; wat is dit? 

Als een tand is afgebroken, los zit, of geheel uit de mond is, is er sprake van tandletsel. Ga dan direct met de beschadigde tand of het stukje tand naar de tandarts.

Mijn tand is afgebroken, wat moet ik doen? 
Ga met de afgebroken tand direct naar de tandarts. Zorg ervoor dat u daarbij het tanddeel nat houdt! De tandarts zal kijken of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen. Als terugplaatsing niet kan zal de tandarts de tand met tandkleurig materiaal (composiet (vulling) herstellen. Bij een afgebroken melktand doet een tandarts (als er natuurlijk geen klachten zijn) normaal gesproken niets. Indien nodig slijpt hij de randjes van de tand wat bij zodat uw kind de tong niet beschadigt.

tandletsel site tandletsel site1

 

Een tand van een volwassen iemand is er uit. Wat nu?

Plaats de tand zo snel als mogelijk terug in de mond. Hoe sneller u dit namelijk doet, hoe groter de kans op succes is. Het stappen plan:

  1. Zoek de tand.
  2. Pak de tand vast bij het deel van de tand dat boven het tandvlees zichtbaar is. Vermijd aanraking met de wortel van de tand dit maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing namelijk kleiner.
  3. Spoel de tand af met melk. Is er geen melk binnen bereik? Lik de tand dan schoon, Reinig de tand nóóit met water of reinigingsmiddelen en gebruik zeker geen borsteltje.
    Dat maakt de kans op succes wederom kleiner. Bovendien zult u niet de eerste of de laatste zijn die de tand door de stress in de afvoer ziet verdwijnen.
  4. Plaats de tand terug in de mond zodra de tand schoon is.
  5. Het beste kunt u de tanden op elkaar houden met een gaasje of een papieren zakdoekje ertussen. 
  6. Ga DIRECT naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken).

tandletsel site2  tandletsel site3

Let op: plaats een uitgevallen melk- tand nóóit terug. Daarmee kunt u de nieuwe blijvende tand beschadigen.

Wat als u de nieuwe tand niet krijgt teruggezet? 

Leg de tand bij voorkeur in melk. en als er geen melk is bewaar dan de tand los in de mond, het beste doe je dit in de ruimte tussen de kiezen en de wang.Belangrijk, indien de tand langer dan een half uur "droog" is geweest, kan hij niet of nauwelijks met succes worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoekje of een doosje onderweg naar de tandarts.

tandletsel site4

 

Kan ik gebitsletsel voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, en Gebitsletsel / tandletsel kunt u soms voorkomen. Zo kunt u tijdens het sporten bijvoorbeeld een gebitsbeschermer dragen. En ook al biedt dit geen volledige garantie het kan de eventuele schade wel beperken. Er zijn diverse soorten beschermers leverbaar. Zo zijn er Kant-en-klare te koop in sportwinkels. Het nadeel van deze kant en klare beschermers is dat deze vaak niet goed passen en dus onvoldoende beschermen. Het beste werkt een gebitsbeschermer die exact op maat is gemaakt door uw tandarts. De tandarts maakt een afdruk van uw gebit, waarna de tandtechnicus een goed passende gebitsbeschermer kan maken.

tandletsel site4 tandletsel site4 tandletsel site4


Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00