Slijtage van het gebit

slijtagegebit site 1

Hoe ontstaat slijtage van het gebit?

Ondanks dat uw Tandglazuur hard is slijt uw gebit in de loop der jaren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het verkeerd gebruiken van uw tandenborstel of door tandenknarsen. Dit noemen we ook wel mechanische slijtage, dit komt van zuren in ons eten en drinken. Dit wordt in de volksmond tanderosie genoemd. 
Wanneer uw gebit constant wordt bloot gesteld aan mechanische en/of chemische invloeden is de kans op slijtage hoger. Wilt u weten of dit bij u het geval is? Dit kan de tandarts zien.

Door tandenpoetsen slijtage van het gebit.

Indien u te hard, krachtig of intensief uw tanden op één plek poetst is er een kans dat er groeven onstaan in uw gebit. U kunt hierdooor zelfs u tandvlees wegpoetsen, hierdoor komen de tandhalzen bloot te liggen. Als dit gebeuerd zijn de tandhalzen niet bedenkt met glazuur en daarom gevoeliger voor sljitage. 
Het is daarom ook verstandig intensief gebruik van tandenstoker of ragers te vermijden.

 

Door zuren in voeding en dranken slijtage van het gebit. 

Tanderosie kan veroorzaakt worden door zuren in voeding en dranken. Deze zuren vindt u in veel vruchtensappen, maar ook bijvoorbeeld in appels, citroenen, grapefruit en kiwi's, (light)frisdranken en wijn. Helaas is tanderosie moeilijk te herstellen, het is altijd een sluipend proces. Bij tanderosie gaat het vooral om hoe lang, hoe vaak en de manier waarop u eet/drinkt, het gaat niet perse om hoeveel zuren producten u eet en drinkt. Als u tanderosie niet bestrijd, kunnen zuren het tandglazuur oplossen. Ook kan zelfs het blootliggende tandbeen oplossen. 
Wilt u meer informatie? Dit is te vinden in onze folder Tanderosie. 

Tandenpoetsen en zuren

Uw tanden en kiezen worden zachter door de inwerking van zuur. Het is dus niet verstandig direct na het eten of drinken van zuur uw tanden te poetsen, u kunt dan de glazuurlaag makkelijk wegpoetsen. U gebit zal dan nog sneller slijten.

Speeksel, maagzuur en overgeven

Wanneer u werking van uw speekspel slechter is, bijvoorbeeld wanneer u weinig speeksel produceert, heeft u een grotere kans op tanderosie. Ook met regelmaat overgeven, bijvoorbeeld als gevolg van medicijntje of ziekte, kan tanderosie veroorzaken.

Grotere kans op gebitsslijtage

Een aantal gewoonten vergroten ook de kans op gebitsslijtage. Zoals nagelbijten, tandenknarsen, kluiven op een pen of potlood en de tanden als een schaar en mes gebruiken.

Wat kunt u doen tegen gebitsslijtage?

Poets op de juiste manier, u poetst twee maal per dag uw taden en kiezen goed met een zachte tandenborstel.Het is belangrijk dat u uw tandenborstel aan het eind van het handvast vasthoudt tussen uw duimen de toppen van uw vingers en voldoende druk uitoefent. Alle plekken in de mond moeten even goed gepoetst worden. Uw eerste tanden en kiezen die u poetst slijt vaak het meest. Gebruikt u tandenstokers of ragers? Doe dit maar één keer per dag. 
Verder is het belangrijk dat u één uur voordat u uw tanden poetst geen zuren producten eet/drinkt.

Niet teveel eet- en drinkmomenten.

Er zijn veel voedingsmiddelen met zuren, uw speeksel heeft een beschermde werking, het neutraliseert namelijk de zuurinwerking op het gebit. Wanneer u constand zure producten naam binnen krijgt, dan kan het speeksel deze aanvallen op het gebit niet meer neutraliseren. Het is niet alleen belangrijk om tanderosie te voorkomen, maar ook belangrijk om de kans op gaatjes te verkleinen, berperk het aantal keren dat u eet of drinkt, maximaal zeven eetmomenten/drinkmomenten met zuren. Koffie, thee en water zijn niet schadelijk voor uw gebit.

Verkort de zuurinwerking. tanderosie site 1

Het is belangrijk dat u zure dranken niet in uw mond houdt, maar direct doorslikt. ook wanneer u eet kunt u het beste niet telkens kleine hapjes nemen van zuur voedsel, maar het in één keer opeten. De inwerking van zuur op het tandoppervlak zal hierdoor beperkt blijven.

Na zuurinname neurtraliseren.

Nadat u zuur voedsel/drank naar binnen heeft gekregen is het verstandig een glas water of melk of een klein stukje kaas te nemen. Hierdoor beperkt u de schadelijke invloed van zuren.

Probeer van verkeerde gewoonten af te komen.

Probeer van uw verkeerde gewoonten af te komen, zoals nagelbijten, kluiven op een potlood  of tandenknarsen. Dit is best lastig. U doet dit wellicht onbewust.
Tandenknarsen doet u bijvoorbeed tijdens u slaap. Overleg met uw mondhygiënist of tandarts hoe u dit probleem het beste kunt aanpakken

U heeft slijtage, wat kan de tandarts doen?

Wanneer u gevoelige tanden heeft kan dit het gevolg zijn van blootliggende tandhalzen. Wanneer de maatregelen tegen slijtage niet helpen kan de tandarts een laklaagje over uw tanden aanbrengen.
In de meeste gevallen zal dit niet nodig zijn.

Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00