Roken en mondgezondheid

Stoppen met roken draagt bij aan een gezonde mond

Stoppen met roken kan bijdragen aan een gezonde mond! Uiteraard weet u dat u van roken longkanker en hart- en vaatziekten kunt krijgen. Wat veel minder mensen echter weten is de  invloed van roken op de mondgezondheid. Zo hebben rokers meer kans op het ontstaan van tandvleesontstekingen dan niet-rokers. Al twee tot zes weken na het stoppen met roken is het effect daarvan zichtbaar in uw mond.

Schadelijke stoffen

Bij roken komen er schadelijke stoffen vrij waaronder teer en nicotine. Teer is het belangrijkste element bij het ontstaan van kanker. Nicotine komt snel in de bloedbaan terecht en heeft een direct effect op het lichaam. Nicotine maakt de bloedvaten nauwer, versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. De activiteit van de afweercellen in het bloed neemt af. De gevolgen van roken strekken zich niet alleen uit tot het hart en de longen. Alle weefsels die direct in aanraking komen met tabaksrook kunnen schade oplopen.

Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers.

Op en tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees ontstaat tandplak. Dit witgelige laagje dat u bijna niet kunt zien bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Tandplak is de veroorzaker van ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is behoorlijk pijnlijk u kunt het onderandere herkennen aan het bloeden bij aanraking, bijvoorbeeld met een tandenborstel. Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers. Hierdoor hebben rokers dus meer kans op tandvleesontstekingen. Ook is het zo dat de tandvleesontstekingen bij rokers vaak ernstiger zijn en slaat een behandeling ervan meestal minder goed aan.

Waarom bloedt het tandvlees van rokers minder snel?

Het lastige van Roken en een tandvleesontsteking is dat nicotine de bloedvaatjes vernauwt in het tandvlees. Daarmee onderdrukt roken de verschijnselen van een tandvleesontsteking omdat er minder sprake is van een bloeding. Om die reden zijn tandvleesontstekingen bij hen moeilijker te ontdekken. De vernauwing van de bloedvaten zorgt er ook voor dat de doorbloeding van het tandvlees geringer is. Hierdoor neemt de afweer tegen bacteriën in de tandplak af. Ook beïnvloedt roken de wondgenezing negatief.

Verliezen van tanden en kiezen

Waar bij een ontsteking normaal gesproken het aantal bloedvaten in het tandvlees toe neemt en wijder wordt is dit niet het geval bij rokers. Normaal krijgt het tandvlees een rode kleur, zwelt op en bloedt makkelijk als u uw tanden poetst of eet. Bij rokers gebeurt dat nauwelijks. Daarom wordt de ontsteking bij rokers makkelijk over het hoofd gezien en kan die zich vrijwel ongemerkt uitbreiden en zelfs het kaakbot aantasten. Roken zorgt er dus voor dat de tandvleesontsteking minder snel geneest en het kaakbot verder slinkt. Rokers hebben daarom een grotere kans hun tanden en kiezen te verliezen dan niet-rokers.

Roken en implantaten

Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot is bevestigd. Wortels van tanden of kiezen worden hiermee vervangen waarna op het implantaat een kroon, brug of prothese kan worden geplaatst. Nadat het implantaat is geplaatst, sluit het tandvlees er mooi omheen. Het implantaat moet goed vast komen te zitten in het bot. De kans op mislukking is bij rokers bijna drie keer groter dan bij nietrokers. Veel tandartsen zijn daarom terughoudend om implantaten te adviseren bij rokers.

De invloed van roken op verkleuringen

Roken kan uw tanden, kiezen en vulmaterialen verkleuren. U kunt rookaanslag het eenvoudigste vergelijken met de aanslag van koffie of thee. Rookaanslag is alleen veel moeilijker te verwijderen. Roken maakt ook het schoonhouden van een kunstgebit moeilijker.

Slechte adem?

Roken is één van de oorzaken van een slechte adem. Als u stopt met roken zullen deze effecten snel verminderen.

Roken en mondkanker

Rokers lopen meer risico op het ontstaan van afwijkingen aan de weefsels van de mond, tong en keel die eventueel kunnen leiden tot mondkanker. De kans op het ontwikkelen van kanker in de mondholte is zelfs twee tot vier maal groter. Wie rookt en daarbij alcohol gebruikt loopt extra risico.

Stoppen met roken en mondgezondheid

Al twee tot zes weken na het stoppen met roken is het gunstige effect zichtbaar in uw mond. De conditie van uw tandvlees gaat niet verder achteruit. Ook zullen de resultaten van een tandvleesbehandeling beter zijn. Tandvleesbloedingen kunnen na het stoppen met roken tijdelijk toenemen. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat dit probleem snel verdwijnt. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij helpen. Om succesvol te stoppen is het belangrijk dat u zelf goed gemotiveerd bent. Heeft u besloten te stoppen? Gefeliciteerd! U heeft meer kans van slagen als u er een hulpmiddel bij gebruikt. Meer informatie vindt u op www.stivoro.nl of bel STIVORO 0900 – 9390 (€ 0,10 per min.).


Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00