Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Zwangerschap en mondgezondheid

Feit: Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen en gaatjes in tanden en kiezen. Over het algemeen kun je die met extra aandacht voor de verzorging van je gebit voorkomen.

Meer kans op ontstoken tandvlees

Soms wordt er geroepen dat ieder kind een tand kost, dit is natuurlijk niet zo.

gebittijdens site

Maar het is ook niet helemaal een fabel verhaal, want tijdens de zwangerschap heb je wel meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (gingivitis) in de mond. De boosdoener is tandplak. Door een verhoogde hormoonspiegel kan je tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller, zwelt het op en is het gevoeliger. Als je bovendien door de zwangerschap meer snoept en minder aandacht besteedt aan de gebitsverzorging neemt de kans op het krijgen van gaatjes in tanden en kiezen toe.

Neem je voorzorgsmaatregelen bij zwangerschap

Met een juiste verzorging van je gebit hoeft je gebit niet te lijden onder de zwangerschap. Het is gewoon een kwestie van zorgvuldig blijven poetsen, tweemaal per dag. Houd ook de ruimten tussen je tanden en kiezen schoon met ragers, flossdraad of tandenstokers. En ook al is het niet fijn en is de verleiding misschien erg groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien doe dit toch voorral. Ook kan het zijn dat je in geval van misselijkheid de achterste kiezen niet poets terwijl je juist deze plekken extra goed schoon moet houden. Een tip: Gebruik een tandenborstel met een kleine kop deze kun je bij misselijkheid net iets beter verdragen. Gebruik niet te vaak zoetigheid en dranken waar suiker in zit. Bezoek zo nodig je tandarts of mondhygiënist een keer extra als je vragen hebt.

Pas op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan tanden en tandvlees

Misselijk

gebittijdens site1Zwangerschap kan gepaard gaan met misselijkheid. Het kan zo heftig zijn dat u zelfs regelmatig moeten overgeven. De eerste reactie is dan om daarna direct je tanden te poetsen om die vieze smaak in je mond kwijt te raken. Hoe raar ook, dit kun je beter niet doen. Maagzuur tast namelijk het tandglazuur aan. Ook hebben de borstel en de tandpasta een schurendewerking. Als je direct na het overgeven je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Verstandiger is het om te spoelen met water of een mondspoelmiddel.

Tandheelkundige behandelingen bij zwangerschap

Het is belangrijk om de tandarts of mondhygiënist voorafgaand aan de controle te vertelllen dat je zwanger bent. De eerste drie maanden van de zwangerschap is de tandarts voor de zekerheid terughoudend met het maken van röntgenfoto’s. In sommige gevallen worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen uitgesteld tot na de bevalling. Echter, de meeste tandheelkundige behandelingen kun je zonder risico tijdens de zwangerschap ondergaan, en ja, ook met verdoving.

Zorg goed voor het kindergebit

Het is belangrijk om bij het verschijnen van de eerste tandjes in het kindergebit de mondgezondheid goed te verzorgen. Die zorg begint zodra het eerste tandje is doorgebroken. een exacte leeftijd is lastig te voorspellen want de leeftijd waarop kinderen hun eerste tandjes krijgen verschilt per kind. Gemiddeld breekt de eerste melktand door tussen de zes en negen maanden.

Tips voor een gezond Melkgebit:

  • Poets direct zodra het eerste tandje is doorgebroken zorgvuldig met een speciale kindertandenborstel en gebruik fluoridepeutertandpasta.
  • Poets de tanden van je kind tot het tweede jaar één keer per dag. Ga vanaf het tweede jaar tweemaal per dag poetsen.
  • Stap zo vroeg mogelijk over van een zuigfles op een drinkbeker. De meeste kinderen kunnen al vanaf negen maanden uit een beker leren drinken. Beperk het gebruik van de zuigfles.Vaak kleine beetjes sap sabbelen uit een zuigfles kan het melkgebit op ernstige wijze aantasten.
  • Geef geen flesje mee naar bed. Ook niet met melk. Want ook in melk zit van nature suiker dat tandbederf kan veroorzaken. Een flesje met water is niet schadelijk.

gebittijdens site2Heeft u nog vragen? Stel ze aan uw tandarts!


Download de folder

Partners

KNMT
KRT
KRTP
ONT
NVM

Adres

Mondzorg Drenthe - Beilen
Eursingerweg 12
9411 BB Beilen

0593 - 541 950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tandarts Plaatsen

Openingstijden

Ma:
Ma:
Di:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
18:00 - 21:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00
08:00 - 17:00

Telefonisch bereikbaar op
werkdagen van 8:00 - 17:00